14 juni – Interactieve sessie over toekomstige rollen voor testers

Op 14 juni organiseerde de #JuBoCo commissie een interactieve sessie over de toekomst van het testen. Deze sessie was een logisch vervolg op de TestNet jubileum boek “Bepaal je koers” dat vorige maand uit kwam.  Met deze sessie wilden de auteurs van het boek de dialoog aangaan. Kernvragen aan de deelnemers waren dan ook:

  • Herkenen jullie de trends die we beschreven hebben?
  • Welke ervaringen hebben jullie zelf ?
  • Welke trends zijn we vergeten?
  • Welke competenties moeten we ontwikkelen om onze employability te vergroten?

Tijdens de sessie bleek dat veel van de deelnemers op een breekpunt stonden van hun carrière. Als ZZP-er zonder opdracht, te maken met toekomstige outsourcing, of gewoon het nadenkend over een volgende stap. Interessante constatering is dat de sessie minder bezocht werd door deelnemers die geen directe aanleiding hadden. Als organisatoren van de sessie hopen we niet dat dit betekent dat de ontwikkelingen in het testvak voor velen een ‘ver van mijn bed show’ is.  We schrijven immers niet voor niets in het boek: “dit is een wake-up call”.

Tijdens de sessie hebben we de trends besproken en voor de gangbare testfuncties gekeken hoe deze zich kunnen ontwikkelen. Voor de nieuwe rollen die we zien, hebben we de competenties vastgesteld tijdens een interactieve brainstorm. De flipovers met de resultaten vind je hieronder. Waardevol? Ja, uit de discussie kwam naast veel consensus ook een aantal nieuwe punten naar boven. Een van de deelnemers nam snel een foto en lichtte toe: “Ik ga morgen mijn LinkedIn profiel bijwerken”.

Testcompetenties resultaat brainstorm JuBoCO

About derkjandegrood

Derk-Jan de Grood, works for Squerist as senior test consultant and agile advisor. As Trainer, Consultant and Agile Coach, he is involved with improvements and agile implementations. Derk-Jan is the author of several successful books including TestGoal, Grip on IT and the Dutch Testers association’s jubilee book on future trends in testing. In 2016 he published “Agile in the Real World”, a book on SCRUM. Derk-Jan won several awards including the prestigious European Testing Excellence Award in 2014
This entry was posted in JuBoCo, Testing, testnet, Training. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s